Monday, January 17, 2011

More Baby Lessons

- I'm getting pretty good at typing with one hand, and using the iPhone with one hand too

- A breast-feeding pillow is really useful, both for the exercise itself but also for making a little safe nest on the sofa where Isolde can sleep afterwards (though we're putting her in her basket as much as possible so she gets used to it)

- Co-sleeping with a baby (in the same bed) is not as scary as I thought it would be, though we try to get her to sleep in the basket as much as possible

- Babies who had hiccups while in the belly are also the ones who hiccup once out-of-womb; Isolde is one of those

- One-week-olds can smile as a response to your baby talk, contrary to what they say (okay, maybe not completely consciously but still)

- It's amazing how she's her own little person already, even though that personality of course changes, or develops rather, every day

- She's much more awake from one day to the other, it's amazing how much difference a day makes

- Babies have a goldfish memory - sometimes when I'm feeding Isolde and she loses her grip of my breast to take a two second-long break she then turns her head around tries finding the nipple in the air

- We learned at the child health centre today that babies can get friction injuries on their finger and toe nails just from their fingers and toes rubbing against mittens or socks - not something Isolde suffes from yet but the nurse told us to check her nails regularly just in case

10 comments:

  1. Skönt att höra att det går framåt, men sant, vakentiden blir snabbt längre och längre. Det minns jag också. På gott och ont. ;-)

    ReplyDelete
  2. Fascinerande och så intressant det där du skriver om att det redan så tidigt kan märkas att det är en individ, en personlighet (även om det så klart, som du skrev, ändrar hela tiden). Men ändå... att det liksom går att känna att det är en egen person, redan som nyfödd. Jag tänker mig mer att det ska vara som ett paket bara, så jätteroligt att höra att det redan så tidigt faktiskt känns och märks det är en liten person.

    Hur känner du dig nu hormonellt? Mycket känslor i omlopp, någon baby blues?

    Har ni förresten fått användning för kläder i storlek 50 eller blev det direkt 56?

    Åh, vad det är roligt läsa om ert "nya liv" och extra roligt att det går så bra för er!
    KRAMAR

    ReplyDelete
  3. Jag tycker också det verkar läskigt att sova med bebisen, men det kanske funkar? Vi får prova om vi vågar...! :) Blueberry har inte haft någon hicka i magen, så får se om han hickar något sedan!

    ReplyDelete
  4. Kudden är även bra senare när det blir mer sittande men innan hon har lärt sig hantera den konsten helt! :-)
    Leenden är hur mysigt som helst!! Fast jag fick höra att de här nyfödingarna log mest när "they are passing gas" hahahaha! ;-)
    Låter som har det riktigt bra! Skönt! Att första tiden är lugn och skön och ni får lära känna varandra är så bra!
    Kramar!!!!!

    ReplyDelete
  5. Så mysigt ni verkar ha det! Skönt att ni verkar må bra också båda två och att det flyter på hemma.
    Kul att läsa de små "läxorna". Bra med lite tips och info också nu när vi snart är där själva. Hicka ja, det har den lille varje kväll innan läggdags. Och han håller på länge! Stackarn!

    Tur som sagt att det finns iPhone och iPad att leka med när man blir sittandes i soffan längre stunder. Och en termosmugg ska jag nog också ta och skaffa, det lät som en bra investering!

    kram

    ReplyDelete
  6. Nej, det är ju inte läskigt att sova med bäbis, det är mysigt. Jag tyckte det kändes som det enda rätta, faktiskt. men vi är alla olika...
    Ja, tänk en hel liten ny människa att lära känna :-)
    K hickade också i magen, och lite sen som nyfödd, men sen upphörde det ganska snart, vill jag minnas.
    Kul att läsa dina uppdateringar.

    ReplyDelete
  7. Bejla - På gott och ont, ja. Jag har inte tid att lägga upp foton och sånt jag vill göra! :)

    Anne - Nu har jag ju inte någon tidigare erfarenhet av att träffa en nyfödd så ofta men det känns som att de inte är likadana ändå utan har sin egen personlighet redan nu. Sedan är det ju såklart en del miner och annat som de gör likadant, alla bebisar.

    Jag hade baby blues den dagen vi kom och dagen efter. Tror att komma hem gjorde allt så "på riktigt" och påtagligt. Jag kände både den stora glädjen och lyckan och "shit, vilket ansvar" och sorg över att vårt gamla liv är över. Men det var skönt att gråta ut. Jag hade känt lite att Peter kanske tyckte jag var känslokall för på sjukhuset grät han ganska mycket - glädjetårar - medan jag var ganska samlad. Men jag tror att vi kvinnor blir så naturligt den första tiden efter förlossningen. Vi måste amma och ta hand om barnet och man får ett adrenalinpåslag, särskilt natt ett (natt två sov jag bättre eller mer i alla fall). Men det var skönt att få gråta och prata ut om det med Peter. Och jag var rädd att jag "prackat på" honom mitt namnval och var ledsen för det osv. Men som sagt, det är bara en naturlig fas man måste gå igenom.

    Vi använder både 50 och 56 just nu men 56 är jättestort och en del 50 också. Jag hade nog lite för lite 50 men å andra sidan växer de ju så snabbt. Och nu var ju Isolde ganska liten - ett större barn skulle ju växa ur 50 mycket snabbare eller inte kunna ha det alls. Men bra att ha litegrann, särskilt bodysar (onesies), byxorna kan ju vara lite långa.

    Kram!

    Saltis - Just ja, det är sant, ska komma ihåg det!

    Jo, det är nog så att dessa tidiga leenden inte är svarsleenden utan bara någon allmän vällustkänsla. Från närhet eller t ex prutt och bajsning :)

    Det går bra som sagt och vi njuter. Vi kommer sakna pappa Peter nästa vecka när han ska jobba! :(

    Kram!

    ReplyDelete
  8. Fröken Anki - Det flyter på bra. Idag har hon varit lite svårsövd och jag har ammat av och till i flera timmar. Men som sagt, man kan ju inte förvänta sig några vanor eller rutiner redan. Och de brukar ju säga om bebisar att så fort man tror något är en vana/rutin så ändras det! :)

    Så er lille har också hicka. Isolde brukade också hicka framför på kvällarna men ibland på mornarna också, och ibland i 10-15 minuter. Ska bli intressant att höra om er pojke blir en hickare sen också :)

    Termosmugg rekommenderas! Och vattenflaska för man blir törstig och måste dricka mycket och ofta. Kom ihåg vattenflaskan också när du går ut!

    Kram!

    Marie - Som sagt, tyckte det var jätteläskigt innan men nu tycker jag inte det. Men jag följer råden, dvs bebisen ska ha ett eget täcke och inte täckas in av vårt (och vi bytte från ett stort till två enkeltäcken), och när jag ammar liggande med bebisen liggandes utåt så lägger jag en filt under madrassen så det blir en uppförsbacke och hon inte kan ramla ner från sängen. Nu kan hon ju inte röra sig än ändå men bara för säkerhets skull. Och jag tror nu på detta att man faktiskt inte rullar över bebisen. Och har man druckit alkohol ska man inte sova med bebisen i sängen!

    Ska bli intressant att se om Blueberry hickar sedan! Kram!

    Annika - Nu känns det bara mysigt men innan tyckte jag det verkade jätteläskigt. Men jag försöker ändå få henne att sova i korgen så mycket som möjligt för att jag ska sova bättre. Just nu sover hon oftast i korgen 12-03 och sedan igen kanske 06-10.

    Intressant att höra att hickandet upphörde efter ett tag. Får se hur länge Isolde håller på.

    Kram!

    ReplyDelete
  9. Miranda

    I am sure I remember you saying that Harley couldn't be smiling so early a while back on my blog! lol
    I remember him smiling very early on (maybe two/three weeks in response to Gary talking to him. I am sure its pretty early anyway. Aww. Bless.

    ReplyDelete
  10. Miranda - Haha, maybe I did, sounds like me! :) I know this wasn't a so-called response smile but I think newborns are definitely smiling unconsciously because their stomach is full or they pass gas or something :) But a three-week old could probably smile more consciously.

    ReplyDelete