Tuesday, January 18, 2011

First Pediatrician* Visit

We took Isolde for her first visit to the Children's Health Centre (Barnavårdscentralen, BVC) yesterday. As this was our first visit they asked if we parents (and members of the extended family) have now or have had any allergies, diseases or other issues such as vision or hearing problems, useful for Isolde's file. The nurse also measured and weighed Isolde - she's now 50 cm tall and weighs 3,470 grams (which is actually less than Friday's weighing but we're not worried as she's been eating well and 28 grams difference isn't much; she did grow 2 cm since birth and another explanation could be differently calibrated scales). The nurse also did a full check of Isolde's body (spine, skin, fontanelle, etc.) and told us about skincare (how and where to wash, which creams are good, etc.) and how to avoid friction injuries on the nails that I wrote about yesterday. She spotted that Isolde has a little blister in the middle of her upper lip - this was apparently a so-called breast-feeding blister and a sign that feeding is going really well. BVC also provides D vitamin that we will need to give Isolde daily starting in a couple of weeks' time. Our next visit will be on Monday - in the beginning we will go every week, which is good I think so that we know she's gaining weight and staying healthy.

First bath - six days old


I'm so cute when I'm sleeping!


* We didn't actually see the doctor, we'll only see him/her if necessary. Instead our main contact is a nurse specialised in child healthcare.

10 comments:

  1. Jag minns att jag också tyckte det kändes tryggt att ha frekventa besök när E var så liten. Att få lite "koll" på att all gick bra. Eftersom hon var premie så gick vi på flera ställen också och gjorde en del undersäkningar och s k "follow-ups" som man normalt inte gör. Bla kollade hjärtat och höftkulorna.
    Isolde ser så himla fin och frisk ut! E va ju betydligt skranigare och spetigare hahaha! När jag ser bilder på henne nu kan jag inte fatta att hennes ben var som tändstickor!!!
    Skönt iallafall att höra att det går så bra och att Isolde mår bra!
    Kram!

    ReplyDelete
  2. Härligt att höra att allt går så bra och att Isolde och ni mår bra.
    Precis som Saltis skriver så är det skönt med täta besök iböjan, så man vet att allt är som det ska. Dessutom har man ju som mamma en hel del frågor så där första gången. Det var skillnad när Ellen kom, då gick det mesta på rutin på nåt sätt...

    Isolde är verkligen så otroligt söt! Och vi längtar naturligtvis efter att få träffa henne live :)

    Kram!!!

    ReplyDelete
  3. Det där med friktionsskador har jag aldrig hört! Hur ser man det?

    ReplyDelete
  4. Vilken sötnos. Hon är verkligen söt när hon sover! :)

    Skönt med täta kontroller i början, hoppas det är likadant i Tyskland, men det har jag ingen aning om än! Antar att jag märker det så småningom... :)

    ReplyDelete
  5. Grattis! Isolde, vilket fint namn! Vad fin hon är. Lycka till med allting!

    ReplyDelete
  6. Saltis - Jag tycker också det känns tryggt. Förstår att det kändes extra mycket så eftersom E kom så tidigt. Men tänk, nu skulle man inte tro att hon var född för tidigt, så lång och även så duktig hon är! Hjärtat och höftkulorna kollade de på sjukhuset innan vi åkte hem men du menar att ni var tvungen att kolla det flera gånger? Isoldes hud och hy är tydligen väldigt fin enligt dem både på sjukhuset och på BVC. Hon slapp ju gulsot också. Så det känns bra.

    Kram!

    Anna - Jag hade en liten dipp idag för det känns som jag sitter och ammar jämt men det var bara för en minut och annars känns det som allt går jättebra! Och det är ju så det är, man ska amma typ konstant i början.

    Jag tycker också det är skönt med täta besök just för att man ändå har en hel del frågor och då slipper man vänta så länge innan man kan fråga eller ringa dem.

    Jag tänkte bjuda in till lite födelsedagskalas, troligen första helgen i februari. Hör av mig via mejl! Kram!

    Skolfröken - Hon sa att det blir lite rött och irriterat under nageln/vid huden kring nagelkanten, typ som ett litet nageltrång eller vad det heter.

    ReplyDelete
  7. Young mamma - Thanks! :)

    Marie - Visst är hon! Antar att man i framtiden när de kommit in i trotsåldern och så, tycker de är extra när de sover ;)

    Jag visste som sagt inte heller så mycket hur BVC fungerar innan hon kom. Det enda barnmorskan sagt var att jag skulle fundera vilken jag ville gå på - hon tog upp det kanske 4-6 veckor innan bf. Hon trodde dock att jag kunde skriva in oss innan födelsen men det gick inte. Det som förvånade mig var att det endast finns tre BVC på hela Östermalm och Gärdet. Det blev därför så att jag valde Mama Mia som ligger närmast oss (de ska vara bra också) för jag orkade inte traska över halva Östermalm. Man vill ju att det ska gå fort att komma dit, särskilt om de är sjuka.

    Nilla - Tack! :)

    ReplyDelete
  8. Visst är det skönt att komma på besök ofta. Det är ju alltid frågor och osäkerheter som dyker upp, speciellt när det är ens första barn skulle jag tro (har ju bara haft en så... ;-) ).

    ReplyDelete
  9. Bejla - Känns som man har koll på hur ta hand om henne men just längd och särskilt vikt vill man ju kolla regelbundet. Och man kommer alltid på något man vill fråga, sist var det om hur man vet att de bara har mjölk på tungan eller om det är torsk (hon hade inte torsk som tur är!) :)

    ReplyDelete