Sunday, September 14, 2008

Wello

A lot of people (read Swedes) complain about the Swedish healthcare system even though we're quite high up on the international comparisons of "best healthcare". It's a bit like in "Sicko" - if you've seen it - where the American healthcare industry (politicians, pharmas, etc. in mascopy with each other, according to Michael Moore's argument) tries to portray, or at least in the past has portrayed, Canada or France as countries with long hospital queues and waiting lists for operations and the US system as one of efficiency and high quality care. Of course some of their arguments about Europe are true; the waiting time for a hip operation can be several months, maybe up to a year in certain cases (usually due to scheduled operations being cancelled), but emergency care, including surgery, is of course immediate.

I won't go into all aspects of different healthcare systems in this post, but I just wanted to tell you about my most recent experience with Swedish healthcare, one which was overwhelmingly positive. I started feeling my predicament (won't go into any details but I suspected urinary tract infection*) in the middle of the night and this morning it got worse. We were at a friend's house for a crayfish party last night and had spent the night** there, but on our way back I told Peter that I probably needed to see a doctor. He remembered where one of the city närakuter was, a sort of on-call health centre for emergency issues that are not proper emergencies (for those people are supposed to go to the E.R. (A & E for my British readers) ) and took me there.

We got there at 13.45. I went up to reception and said "I haven't made an appointment but I was hoping you could help me" (usually they prefer if you call first and tell them you are coming in). The receptionist nurse said "Okay, it depends what your problem is and where you live and where you're regular health centre is". So I gave him the answers and he told me that I was fine (there are several of this on-call närakuter and they prefer if you go to the one you belong to geographically so-to-speak). He told me to provide a urine sample, pay the patient fee (140 SEK ~$20) and then come back at 15.30. So I did and 2 minutes after I had entered the place I was out of there.

We went home, relaxed, had a cup of tea and went back there an hour later. We were a bit early but so were they so 15.25 the doctor called me in and told me me that yes, I had suspected right (he also asked me to describe my symptoms just to double-check I assume) and that he was prescribing antibiotics. He added that the nearest pharmacy was closing at 4pm so I still had time to get my medicine without going too far (as it was a e-prescription the pharmacy has the prescription as soon as he clicked on enter).

15.30 I was out of the health centre and at 15.45 I could take my first antibiotic pill. If that's not efficiency I'm not sure what is. Even if I had had to wait for 1½ at the place I wouldn't have been too upset. It's Sunday after all.

To go back to "Sicko", what's also so great about Swedish healthcare is that it is universal and available to all, not just to the insured, and there's no one who gets turned away at the door or don't apply for a certain treatment.

* Haven't had one before but have heard enough from friends to recognise the symptoms
** Together with another 9 adults and 6 children, with access to only one toilet...

10 comments:

  1. Drick mycket cranberryjuice nu så blir du ännu snabbare av med urinvägsinfektionen!! Jag har bara haft u-infektion en gång och då hade jag inte de vanliga symptomen så jag gick med det i 3 dagar och låg och spydde i Lissabon :-( Det visade sig ha gått upp i njurarna, inte kul! Fick ungefär samma sympton några månader senare och då tvärdrack jag 2 liter cranberryjuice och det försvann!! (sprang dock en massa på toa, ha ha) (tror du inte jag sitter just nu och ser på en Ocean Spray-reklamsnutt på tv, när man talar om trollen...)
    Europeisk hälsovård går ju inte att jämföra med amerikansk - det är skrämmande att se hur det fungerar i denna delen av världen! Fick dock höra idag att i Puerto Rico har ALLA rätt till en viss nivå av sjukvård (jag vet inte hur det funkar riktigt, tyvärr), så det är inte som i USA där folk väl motas bort från akutmottagningarna om de inte är försäkrade och förvägras sjukförsäkring om de har haft en allvarlig sjukdom. Helt sjukt!

    ReplyDelete
  2. Petra - Tack för tipset! Jag har dock druckit en massa vatten och annat men jag tänkte köpa lite cranberryjuice också för det är ju jättegott men sedan glömde jag bort det när jag var på affären :) Jag tror att jag har haft det någon gång förut men då som sagt druckit en massa och kissat ut det. Men då har jag bara haft en bråkdel ont jämfört med det jag hade nu så den här gången vet jag inte om det skulle ha hjälpt. Det märks att pencillinet hjälper i alla fall för idag känns det knappt någonting. Jag har ju hunnit ta 4 tabletter redan.

    Den varianten du hade låter inte kul när man inte ens märker att man har det förrän man blir så sjuk! Tur att de kunde behandla det då. Antar att det blev pencillin då.

    Puerto Rico har kanske inte samma kvalitet överallt och kanske inte state-of-the-art på alla områden men det stämmer nog att de har allmän sjukvård. Just i Sicko hade de ju med ett avsnitt om Kuba. Kuba har ju inte kunnat hålla samma nivå som de kunde när de fick pengar från Sovjetunionen men de har fortfarande väldigt få patienter per läkare och normalkvalitativ sjukvård.

    ReplyDelete
  3. Hear, hear!
    A och O i ett samhälle borde ju vara att alla medborgare har tillgång till sjukvård. Svensk sjukvård är bra trots att den går på knäna ibland.
    Australien har ett liknande system med sjukvård för alla. Man kan dock få betala för vissa undersökningar som ultraljud och röntgen. Dock är det gratis att gå till doktorn, barn som vuxen. Tur för oss, som vi har sprungit den senaste tiden ;-)!
    Här kan man komplettera med en privat försäkring som ger en rätt till allt ifrån massage (!) till gallstensoperationer inom några dagar. Jag vet inte hur kostsamma dessa försäkringar är mer än att många har dem.
    Vi är jättenöjda med den sjukvård vi har fått här. De är snabba och effektiva och det längsta någon av oss har fått vänta är tre timmar.

    Hoppas du mår bättre! Som Petra säger, sura drycker gillar inte bakterierna så det kan vara ett tips om du får känningar igen.

    ReplyDelete
  4. Precis! Jag har så svårt att förstå att inte alla ska ha tillgång till det. Alla betalar ju skatter till sjukvården. Iofs olika efter egen förmåga men ändå. Även om man knappt använder sjukvården på 30 år så kanske man *smack* plötsligt är med om en olycka eller får en hjärtattack och plötsligt ligger man t o m på minuskontot.

    Jag tycker att det är oerhört otäckt att det börjar bli vanligare med privata sjukförsäkringar i Sverige (fortfarande är det dock endast ett par procent) för hela systemet bygger ju på att alla är med och betalar och framför allt vill vara med att betala. Om jag istället betalar för en extra sjukförsäkring, varför skulle jag då vilja betala även skatt? Hela Sveriges välfärdssystem bygger på att det är universiellt, detta innebär att alla får tillgång till det, även om man är rik. Detta är för att de stora medelklassen ska vara beredd att betala. Om de inte skulle ha tillgång till barnbidrag och fri sjukvård för barn, varför skulle de vilja betala för andra som hade tillgång till det?

    Det skulle vara intressant att höra mer om det australiska systemet. T ex vad kostar ultraljud och röntgen? Vad kostar en privat försäkring? Det låter dock som att de med privata försäkringar får snabbare behandlingar, dvs det är en gräddfil. På ett sätt är ju det bra men jag tycker synd om de som inte har råd med en sådan. Men det kanske är så att nästan alla har en sådan? Australiens sjukvård måste ju kosta så himla mycket med avstånden och flying doctors osv!

    Jag mår förresten mycket bättre! Pencillinet hjälpte på en gång och dessutom har jag druckit en massa (dock ej tranbärsjuice för det glömde jag köpa).

    ReplyDelete
  5. Visst är svensk sjukvård bra på det sättet att alla har rätt till vård, oavsett om det är en enkel åkomma eller en kostsam behandling för en svårare sjukdom. Själv tycker jag dock att det är synd att vården säljs ut till privata företag som självklart driver olika institutioner enbart i vinstsyfte, som någon sorts smyg-amerikanisering. En sak är väl att det kan vara bra att KUNNA öppna en privat läkarstation, en annan när sjukhusen säljs ut. Det är då personalneddragningarna blir som störst och kvarvarande personal går på knäna med följd att patienterna får sämre tillsyn och vård.

    Skönt att du mår bättre. Som Kicki säger, alla sura drycker gör att baseluskerna trivs sämre, plus att mycket vätska gör att sköljs ut lättare.

    ReplyDelete
  6. Jag tycker att sjukvård är en mänsklig rättighet. Att som i USA bli nekad vård på akuten om man står utan försäkring är helt absurt!
    Vi är privatförsäkrade i ett danskt bolag men har aldrig använt den. Vår erfarenhet av aussiesjukvård är att den är snabb och ganska effektiv. Jag sökte för en krämpa på torsdagen, gjorde vanlig slätröntgen på fredagen, återbesök till samma doktor på lördagen, ultraljud på måndagen och sedan nytt återbesök på tisdagen! Helt fantastiskt!
    Jag tror att man betalar mellan 3-600 kr för röntgen och ultraljud. Kanske mer, jag är lite osäker.

    Jag tror inte att man kan gå före köerna på statliga sjukhus med en privat försäkring. Däremot finns det en del privata sjukhus där man snabbt kan få tid för operation om man har en privat försäkring. Jag tycker att systemet här fungerar bra och är inte negativt inställd till privata försäkringar.

    Svensk sjukvård är väldigt slimmad, speciellt på personalsidan. Det blir ganska märkbart speciellt på sommaren då folk ska ha semester men det är business as usual. Sommarmånaderna är inte roliga, man sliter hund då.

    ReplyDelete
  7. Här kommer ett tips till;-) även om du mår bättre. Drick C vitamin brus- det kissar man ut och det är alltså inte farligt att någon gång överdoser. ta 4 brustabletter på en gång, direkt du anar uvi. Kan berätta att det har hänt att uvi patienter tas för hjärtinfarkter, så dålig kan man bli!!!

    Anna, snälla söta rara *blink* *blink* har du funderat på tema för Oktober??? Jag kommer inte att var vid datorn då utan skulle så gärna vilja posta i förväg för att ändå vara med.....

    ReplyDelete
  8. Visst är vården i Sverige bra om man jämför med många andra ställen. Så som i USA är ju riktigt hemskt; ett så rikt land som ju har ressurcerna och kompetansen, men som ändå nekar patienter vård om de inte har råd. Hemskt.

    Sedan är det klart; alla läkarbesök går ju inte så smidigt till i Sverige heller tyvär. Riktigt många gör, men tyvär långt från alla. Jag har (/hade) ju två mycket handikappade föräldrar, båda av modellen personer som hellre ler sött än klagar, och jag har därför sett sjukvården från patientens sida många, många gånger, och det är inte alltid en så vacker syn. Men visst är det ändå fantastiskt mycket bra med den ändå.

    Här är all vård, inklusive tandvård och medicin gratis för alla. Fast ja, det råder ju lite brist på personal som oftast och då befolkningen är så liten har vi inga direkta specialister. så nej, skulle jag bli allvarligt sjuk skulle jag inte stanna här, om jag ens fick (allvarligt sjuka patienter skickas vidare till utlandet, främst Danmark).

    Och ja, det är väl för sent att säga krya på dig. Det hoppas jag iaf, alltså att det är över nu. Har själv haft det en gång och speciellt roligt var det ju inte... ;-)

    ReplyDelete
  9. Marianne - Jag håller med dig! Det är ju en liknande grej inom utbildningssektorn - att de har sålt ut skolan till rektor och/eller några lärare för en billig penning. Men nu har EU reagerat och meddelat att det är emot den fria marknaden och att man ska sälja ut till den som bjuder högst. Så detta lär ju motverka den trenden i vården också.

    Aussiekicki - Det är definitivt en mänsklig rättighet! Speciellt när det är akut! Då ska man helt enkelt inte kunna nekas vård. Det är därför jag tycker det ska vara helt skattefinansierat också. Men jag har inget emot patientavgifterna på 140-250 kr för dessa är ju framför allt för att motverka folk att gå till läkaren stup i kvarten. De står för endast 2% av vad den svenska sjukvården kostar.

    Vet du om det pågår någon debatt om t ex avgifter för röntgen och liknande i Australien eller är folk generellt nöjda med systemet?

    I Sverige är det ju också privata sjukhus man går till om man har en privat försäkring. Sedan kan man ju bli remitterad till privata sjukhus från ett offentligt eller en vårdcentral och sjukhus kan ju drivas privat, men då utför de ju offentlig finansierad vård. Jag är negativ till privata försäkringar om de blir för förekommande för då undrar jag om de som betalar för dem kommer att vilja att betala även till den offentliga systemet (som jag skrev i en kommentar ovan). Dessutom, vad gäller t ex det nya privata barnsjukhus som precis öppnats i Stockholm, tycker jag det är orättvist för de barn som inte råkat födas in en familj som har råd att betala för en privat försäkring.

    Det är ju egentligen ganska konstigt att man får ta semester på sommaren. Men det är väl för att läkare och sjuksköterskor ska ha samma rätt till semester och att vara med sina sommarlediga barn när de är lediga. Men de leder ju till en hel del problem på somrarna som du så riktigt påpekade. Har du jobbat i vården förresten?

    ReplyDelete
  10. Fritt ur hjärtat - Tack för tipset! Ska komma ihåg det nästa gång, fast jag hoppas att jag inte får det igen!

    Lullun - Jo, det är sant, tyvärr har ju inte alla samma erfarenhet. Just din familj verkar ha stor otur. Jag är ledsen att du skulle behöva gå igenom den erfarenheten. Jag visste förresten inte att din pappa också har haft problem.

    Det är dock intressant att när de gör undersökning av folks uppfattning och åsikter om vården är det de som har erfarenhet av den som är nöjdast medan de som inte har behövt utnyttja den har minst riktig uppfattning av vården, tror att allt är värre än de är. Lite intressant. De som förresten brukar vara mest nöjda är föräldrar eftersom barnsjukvården, framför allt akuten, fungerar mycket bra även om de ibland får vänta ett par timmar där.

    Låter som det fungerar relativt bra i Grönland. Det är väl ganska rimligt egentligen att de inte har en massa specialister på varje område osv. när landet bara har 57 ooo invånare.

    Precis, nu är jag frisk, men tack ändå för hälsningen!

    ReplyDelete