"Long, light spring and summer evenings, diversity of produce and manufacturing methods, unique nature and good chefs - that is why Sweden will become the new culinary nation."
But there is also a hard, economic rationale for this.
"The food industry is Sweden's fourth largest employer. Along with growing tourism, it is of major importance to rural areas...[sic] Statistics from the Swedish Agency for Economic and Regional Growth show that the turnover in the tourist industry in Sweden amounted to more than SEK 236 billion in 2007, with meals accounting for around one third of this tourist spending... [sic] [A] survey showed that more than 80 per cent [...] consider food and culinary experiences an important part of a holiday. Three in four people think that a culinary experience in the countryside can be a reason in itself to visit a certain destination."
Yet, most of the reasons are "soft" or "emotional":
- - The long, light spring and summer evenings ensure a special climate where fruit and berries grow slowly and gain in flavour.
- - Unique nature that supplies unique produce - The combination of nature and produce also offers an exclusive culinary experience. The sea gives the west coast its shellfish, which are world famous for their flavour; there are mussels and farmed oysters, and of course fresh fish caught every day. The great forests and wildernesses offer not just peace and quiet, but also game: an ingredient that holds a special place in Swedish cuisine.
- - Sweden has a diversity of produce and manufacturing methods, blending Swedish culinary traditions with inspiration from other countries. chefs are renowned the world over for their ability to make the best of this blend of tradition and innovation.
- - A growing food industry that is of major importance to entrepreneurial spirit and ventures are a strong contributing factor to a living countryside. This creates a regional food culture and a local identity.
- - Animal health and welfare are always a primary focus, along with organic cultivation, environmental approaches and sustainable food production in both cultivated and wild landscapes and in the sea. Sweden is also salmonella-free, which promotes consumer security.
The site also has examples of Swedish culinary classics (also in German) and - and this part I'm taking seriously - information on the conference on Climate Smart Food, held under the Swedish Presidency of the EU this autumn.
Last but not the least, my recipe (no picture today):
Pasta with peppers, mushrooms and shrimps - 4 servings*
1 onion
1 red pepper (paprika)
6-8 mushrooms (depending on size)
200 gr shrimp
2 jars of créme fraiche with paprika and chili (or regular crème fraiche with spices added)
2-3 cloves of garlic
salt & pepper
pasta
1. Chop up the onion and the pepper and slice the mushrooms
2. Fry the onions and peppers for a few minutes before throwing in the mushrooms
3. Add the crème fraiche, garlic and seasoning and bring to a boil. Let simmer for a few minutes
4. Start boiling the pasta (start the water earlier)
5. Add the shrimp and let simmer for a minute or so but don't keep them in there too long or they'll go hard/chewy
Serve with a nice salad and maybe some freshly-made bread!
Låter som ett väldigt gott recept!!
ReplyDeleteMz.olsson - Det är det! Har även gjort "egen" med egna kryddor, dvs utan Arlas crème fraiche och det går att få till det lite om man inte snålar med paprika och chilin. Man kan ta lite cayenne då också. Chilisås också kanske.
ReplyDeleteMums, gott recept och intressant artikel om matindustrin i Sverige. Svensk mat ÄR god och väldigt fräsch. Klimatsmart mat borde vi äta mer av men det är bara så himla svårt att hitta lokaltproducerad mat på vår ö... Det skulle inte bli någon större variation på dieten...
ReplyDeleteKram
Intressant artikel! Men jag vet i sjutton om jag verkligen tycker att vilt har en "special place". Jo, kanske för dem som jagar, men de behåller ju allt kött i sina egna frysar, så om man inte känner någon som känner någon är det väldigt ovanligt tycker jag. På krogen kan man få en del vilt ibland om man går till bättre ställen, och någon gång då och då i affären, men det är sällan. Då ska man liksom vilja ha tag i det och gå till Hötorgshallen eller Östermalmshallen, men det ingår knappast i var mans husmanskost skulle jag vilja påstå. I alla fall för mig har vilt varit en sällsynthet. Är jag ovanlig eller är det så?
ReplyDeleteGott recept! Det ska testas!
Kram!
Petchie - Man skulle tro att det skulle finnas mycket lokalproducerad mat i PR men det är inte så alltså..Antar att det mesta kommer från USA istället. Vi har pratat om att skaffa Ekolådan i över ett år men nu ska det verkligen bli av alltså. Då får man liksom använda de råvaror man har.
ReplyDeleteProva receptet, det är jättegott!
Kram!
Marianne - Du har kanske lite rätt. Jag äter inte heller vilt regelbundet men jag väljer det gärna på restaurang då och då, t ex hjort. Vi går inte så ofta till Ö-hallen heller. Däremot på vår lokala mataffär, Vi Sabis i Fältöversten, så säljer de fryst kött, både svenskt och utländskt vilt, och priserna är helt okej. Men det är verkligen sant som du säger att jägarna håller på sitt kött och man måste känna någon. Även jägara själva ger inte till varandra. När de jagar på någon annans mark så är det markägaren som får köttet; dvs de jagar bara för skoj skull då. Men jag är ju uppvuxen i Stockholmsområdet - i andra delar av landet kanske många fler känner någon som jagar och det är en del av deras matkultur på ett annat sätt?
Kram!