Thursday, February 03, 2011

Gender Equality Articles

I read Anna Laestadius Larsson's columns in SvD regularly and agree with her almost all the time. She mostly writes about men and women, gender equality and parenthood (she seems way too left for SvD but I'm glad they have her on their team as I'm not your typical SvD reader).

Here are a few of her recent columns (in Swedish):

- Breast-feeding and breast pumps
- Parental leave
- Education and gender equality (boys' school results)
- Gender equality and quotas

4 comments:

 1. Jag gillar också henne! Vi har också SvD, men känner oss inte speciellt hemma med den...

  ReplyDelete
 2. De där artiklarna ska jag kolla upp när jag får tid! Tack för tipsen!

  ReplyDelete
 3. Oj!!! jag har nog lite svårt för hennes svart-vita bild av läget. Jag är för jämställdhet men också väldigt mycket för individens eget val! jag är emot att dela föräldraledigheten lika enligt lag just för att ledigheten är för BARNET inte för föräldrarna! ja tycker dessutom att just hur man sköter sin familj är det mest privata vi har och det ska var och en få göra utifrån sitt eget val. Om nu kvinnorna är "offer" i detta så är det väl de SJÄLVA som borde stå upp för att dela lika?????!! Om de inte gör det är det väl för att det VÄLJER att stanna hemma längre. I många fall tror ja att det verkligen är så och ja har svårt att se varför detta ska vara ett problem. Ärligt talat. Vad jag däremot skulle vilja skedde med den sk föräldraledigheten är att den borde utökas på så vis att flera personer kring barnet har rätt att ta ut ledighet. Som far- och morföräldrar eller även vänner som kan hjälpa familjen på så vis. Men detta är en helt annan fråga såklart.
  När jag läser hennes inlägg på kvotering och på skolresultaten blir jag mest förbannad. Tycker att sådana åsikter är såååååå föremklade och rent ut sagt EGO! Särskitl vad gäller skolan. OM man nu VILL försöka skapa ett bättre samhälle är det inte direkt DEN mentaliteten vi behöver. Ett "ni skiter i mig så då skiter jag i er-tänk" är allt annat än konstruktivt i min mening. Särksilt inte när det inte ens är samma personer som hon är förbannad på som hon vill slå ner på. Vad har dagens unga skolBARN för skuld i att flera av deras PAPPOR tjänar mer? Det ligger ävl iten dem till last kan jag tycka. Kanske borde skolsystemet ändras rent allmänt för att fånga upp alla dem som är svagare? Kanske vore det ett mer konstruktivt sätt att ta sig an problem som kan komma i framtiden? Nej sådant snack gör mig ärligt talat skitförbannad! Vad är DET för människosyn!?!
  Dessutom beror en största delen av skillanden i lön mellan kvinnor och män på egna val som KVINNORNA velat själva. Att gå ner i arbetstid, att ta fler VABdagar, att stanna hemma längre när barnen är små etc... Saker som jag TROTS att det resulterar i att man får lägre livsinkomst ändå tycker att respektive individ ska ha rätt att välja. Jag har liksom lite svårt att se att staten ska bestämma över mig och min familjs val. '
  Jag är för jämställdhet men också för att vi faktiskt ska få ha rätt att välja våra liv så gott vi nu kan det. Jag är nog inte FEMINistjag är HUManist! och med det menar jag att jag tycker det är viktigt att vi kämpar för ett bättre samhälle men jag tycket inte att detta per definition är ett samhälle där endast pengar räknas utan det finns även andra värden som är minst lika viktiga för att människorna i samhället de lever ska kunna få såpass rika liv de kan.
  Haha, jag vet att vi tycker olika där du och jag Anna, men det är roligt med diskussioner och debatter!!! :-) Så länge de görs med respekt för andras åsikter och med grundtanekn att vi alla är lika mycket värda. även små skolPOJKAR....

  ReplyDelete
 4. Saltistjejen, you are my hero. :)

  ReplyDelete