Sunday, October 12, 2008

Mensa Next?

Clip for my friends Swedish bloggers abroad, and especially those of you blogging from the Unites States.



(Clip from Aftonbladet and Mitt klipp).

15 comments:

  1. Usch, man skäms ju! Hon kan ju mycket mer än jag! Och inte kan hon prata rent ens : D

    ReplyDelete
  2. Marianne - Hon är sååå duktig! Och det märks ju att det inte är fejkat!

    ReplyDelete
  3. Åh, vilket charmigt klipp. Jättesött. Lilltjejen i filmen är ju hur duktig som helst. Som du skrev, det märks att det inte är fejkat.

    ReplyDelete
  4. Anne - Visst är det gulligt! Det känns ju som om de borde vara en svensk familj som bor i USA eftersom hon har övat in just amerikanska stater. Eller så är det helt enkelt inte lika intressant med svenska landskap! :)

    ReplyDelete
  5. Good heavens we had better start teaching our baby NOW!
    Wow! I don't even know where most of those are!

    ReplyDelete
  6. Britgirl - Yeah, start reading complicated algebra to your tummy or something! :)

    ReplyDelete
  7. Hjälp! Måste börja träna Skolbebisen snart.

    ReplyDelete
  8. Skolfröken - Det kanske redan är för sent att börja! ;)

    ReplyDelete
  9. Ojojoj!!!!
    Bäst att man sätter upp en karta i Ellas vagn bums!!!!!
    Tycker det är otroligt vad hon kunde dn där tjejen! Jag gjorde ett sådant test på SvDs eller om det var DNs hemsida före tt tag sedan och fyyyyy vad jag var dålig!!! Efter kasnke typ 10 gånger så kunde jag iallafall majoriteten av delstaterna och var de låg. Men nu har jag nog glömt det mesta igen. Blä!! Jag är inte bra på detta alls! Och då bor jag ändå här! SKANDAAAAAAL!!!!
    Men kul klipp!
    KRAM!

    ReplyDelete
  10. Haha! Vilken fantastiskt duktig liten tjej! Och jag som är stolt att kravallen kan peka ut Australien på en världskarta! :-)

    ReplyDelete
  11. Saltis - Ja, bäst att du gör det omedelbart, annars är det snart för sent! ;) Jag kunde sätta ut alla stater på en blindkarta när jag bodde i USA men nu är det nog bara hälften. Undra om det där testet finns kvar? Ska kolla.
    Kram!

    Aussikicki - Dina pojkar är ganska duktiga ändå! Tror inte riktigt att tjejen i klippet är så vanlig! Hon lär ändå ha gått ut skolan innan dina ska börja! Du vet universitetsexamen vid 12! ;)

    ReplyDelete
  12. âr det bara jag som tyckte det var lite smått spooky? Nu vet jag ju så klart inte hur hon lärt sig dessa saker och vet ju bara från mig själv att jag redan som jätteliten var intresserad och närmast tvingade de vuxna att lära mig liknande saker eller lärde mig själv. Men samtidigt har jag ont av föräldrar som påtvingar deras barn att lära sig rabbla saker. Fast ja, det behöver ju inte alls vara fallet med denna tjejen heller. Hon verkar ju glad (förhoppningsvis inte bara för att hon gör pappa glad...).

    ReplyDelete
  13. Lullun - Håller med dig vad gäller föräldrar som tvingar på sina barn ett visst intresse eller kunskap, t ex pappor som kanske aldrig blev det fotbollsproffs som de drömde om, och nu gör allt för att sonen (eller dottern) ska bli det. Men just med den här lilla tjejen så tror jag inte att man har kunnat tvinga på henne det. Alltså, de har nog kört stenhårt med henne men om hon inte hade haft talang för det hade det aldrig gått. De måste ju ha märkt att hon var intresserad och lärde sig snabbt och sedan kört vidare på det. En "vanlig" 2-åring hade nog inte lyckats att lära sig (typ) alla USA:s stater trots "tvång" från föräldrarna.

    ReplyDelete
  14. Sant. Visst måste man ha lite talang, vilket ju går för allt - både idrott och annat. Dock går det också att tvinga dem med talang, talang är ju inte det samma som lust och intresse alltid. Jag känner flera (vuxna) som blev tvingade att lära sig saker som mycket små och det har långtifrån varit lätt för dem. Följderna liknar mycket de som dem jag känner som blev tvingade till att bli "hästprinsessor" osv. Skräckexemplet var en mamma (som jag känner väl, inklusive hennes barn som är i min ålder) som absolut ville ha att hennes döttrar skulle börja skolan när de var 5 (mot 7 som det var då). De hade inte någon exeptionell talang för det, men hon tvingade dem helt enkelt att lära sig att läsa och skriva osv. Det funkade bra i några år (så gott som alla barn har ju lätt för att lära sig trots allt), men det blev riktigt kris sedan efter några år i skolan. De har faktiskt fortfarande men av det och minst en av tjejerna har helt brytit kontakten med sin mamma. Och nej, som sagt; därmed inte alls sagt att något av detta har något som helst med den söta lilla tjejen på filmen att göra. ;-) Själv lärde jag mig t.ex också skriva, läsa och räkna som knappa 5-åring (då min syrra började skolan - jag hjälpte henne med matteläxan... *hihi*), helt på egen hand, så visst kan man av egen vilja. Och visst ska man uppmuntra dem som vill. :-)

    ReplyDelete
  15. Lullun - Hittar gamla kommentarer jag inte svarat på! Håller med dig. Jag började skolan när jag var 7 år men mamma hade redan lärt mig läsa. Inte för att hon ville utan för att jag var intresserad själv. Man måste låta barn få vara barn liksom. Sedan kan det ju vara bra med lite flexibel skolstart av just den anledningen att barn mognar olika. Men mellan 6-7 år räcker. Brittiska barn börjar ju i skolan när de är 4 år men i 11-årsåldern är t ex svenska barn ikapp.

    ReplyDelete