Peter made me a very nice dish tonight!
Shellfish cakes with dill and chili mayo (6 servings)Fishcakes
150 gram salmon
200 gram shrimps, peeled
150 gram crabmeat (though we only used salmon and shrimps)
1 egg
2 tbsp dried breadcrumbs
3 green (new) onions, chopped
2 tbsp lemon juice
salt and pepper
rapeseed oil for frying
Dill and chili mayo
0,75 dl mayonnaise (though we used crème fraiche and just a little bit of mayo)
1 tbsp dill, chopped
1 pinch of cayenne pepper
fish roe, for garnish
salt and pepper
1. Remove the skin of the salmon, cut the fish in smaller pieces and put in a bowl together with the shrimp and the crabmeat. Mix with a mixer but not for too long; you'll want the fish mince to be a bit chewy.
2. Add egg, breadcrumbs, onion and lemon juice. Season according to taste and mix thoroughly. Put the mince mix in the fridge for 20 minutes (we only left it for 10 minutes and I don't think it made a difference),
3. Shape c. 1-½ tpsp of mince to small burgers. Fry the cakes in a generous amount of oil for about 2-3 minutes in each side until they are golden.
4. Mix all ingredients for the mayo sauce in a smaller bowl. The flavours come out best if the you let the sauce sit for a while before serving it.
5. Serve the cakes with one pat of mayo sauce and one pat of roe. Garnish with fresh dill.
We also had some boiled potatoes and lettuce to go with it to make it a proper meal!
Image from Tasteline.com
Åh, det påminner om de mumsiga crab-cakes som vi åt i Virginia i september - ännu ett recept som ska läggas på minnet och kanske testas när vi är i Sverige (min bror äter inte kött så alltid bra med nya fiskrecept).
ReplyDeleteMysigt när man får god mat lagad till sig mitt i veckan... det händer inte så ofta här tyvärr (livet som hemmafru ;-)).
Kram
Petra - De var verkliga mumsiga! Mycket godare och saftigare än vad jag trodde de skulle bli.
ReplyDeleteJag lagar nog den mesta vardagsmaten, eller styr upp det hela i alla fall, så det är trevligt när han fixar hela middagen. (Jag hjälpte iofs till med att plocka undan och diska och sådant :)
Mmmm mums! Det där låter ju jättegott! Just också att det inte ska malas till en alltför fin smet utan ha kvar lite tuggmotstånd. Måste få tag i lite bra lax snart!
ReplyDeleteMarianne - Jag ska äta de goda resterna idag!!
ReplyDeleteDet här låter jättegott, jag tror dock jag gör som ni och skippar krabbköttet. Låter vardagslyxigt gott!
ReplyDeleteAnne - Det var mums! Även resterna idag :) Krabbkött, i alla fall om man köper sådana där crabsticks i frysdisken, har ganska speciell smak så vi kände inte för det. Men det är säkert gott med lite kräftstjärtor också.
ReplyDeleteMen är detta alltså samma sak som crab cakes? Det äter de jämt på film och tv och det låter så gott.
ReplyDeleteOch vad är det för skillnad på crab cakes och crab puffs? Jag tänker framförallt på ett Vita huset-avsnitt när radiopratare är i vita huset och Bartlet skäller ut den där galna kvinnan. Då äter de crab puffs. Ser också mycket gott ut :-)
Skolfröken - Ingen aning! Jag googlade och det verkar som det är samma http://en.wikipedia.org/wiki/Crab_cake. I Tastelines recept hette det bara "skaldjurskakor". Carb puffs verkar vara mindre bollar, som snittar, som friteras?? http://homecooking.about.com/od/shellfishrecipes/r/blsea187.htm
ReplyDelete