Wednesday, February 04, 2009

Wednesday Recipe: Japanese Sauce

Anna's Japanese Sauce (for fish)*
4-6 servings

1½ tbsp sesame oil
1½ dl sugar
1½ dl water
1½ dl rice wine
3 dl Japanese soy sauce
2 dl rice vinegar
½ dl lemon juice
3 garlic cloves
3 tbsp ginger
Maizena (cornstarch) or flour

Just mix all the ingredients and you're all set. Goes very well with tuna (and probably salmon too) and mashed potatoes. We used some of it as a marinade as we like our tuna grilled and the rest of it as sauce. Yum!

* Well, it's not mine from the beginning - can't remember where I found it, whether it was in a cookbook or online - but after having recommended it to friends, it has now taken that name :)

8 comments:

  1. Mmmm det låter jättegott. Kanske ska testa till lax? Det borde passa bra till lax också precis som duju också skrev!
    Kram!

    ReplyDelete
  2. Saltis - Det är mums filibabba! Tror min kompis körde med lax. Men det måste som sagt vara mer matig eller "köttig" fisk, inte vit fisk. Du får rapportera när du provat! kram!

    ReplyDelete
  3. Have you tried kikoman sauce before? The fermented soya taste is addictive:)

    ReplyDelete
  4. Edina - I have, I think it might be the one we have at home at the moment actually. I'm not a soy person in that I like too much of it on my food, but I like it in this sauce and for sushi.

    ReplyDelete
  5. aah okay:) The kikoman sauce in the fridge has been there since I moved in:) Time to throw it out I think

    ReplyDelete
  6. Edina - It depends when you moved in :)

    ReplyDelete
  7. Det låter gott! Jag har läst om risvin i flera recept nu på senare tid, det börjar alltså bli stort. Finns det på systemet? Har du sett det på tax-free? Risvinäger har jag, men just risvin. Kan man ersätta det med någonting tror du?

    ReplyDelete
  8. Marianne - Det är en av mina favoriter! Ja, det har varit lite poppis med risvin/sake (det är väl samma sak?) på senare tid. Man köper det på Systemet och jag tror jag har sett det på Taxfree. Men jag har även använt vanligt vitt vin och min kompis tog matlagningsvin. Så det går att improvisera lite.

    ReplyDelete