Tuesday, September 06, 2011

Homemaker*

I've been quite the little housekeeper lately. Last night I made spaghetti bolognese that was a suitable meal for all three of us (Isolde has mostly been eating ready-made baby food except for the first introduction to food - more on that below - but I have always planned to make my own) and today I finished painting the chest of drawers (needed four layers!) and started a batch of sour-dough (another plan for my parental leave but never got around to it before the summer) and pickled some beet root.

As I said above, the aim has been to make home cooked food for Isolde and I did start her off on homemade purées but when we were still struggling to get her to eat more than a couple of spoons after almost two months of trying I started buying jars (in addition to reducing breast-feeding). That way I was able to try different dishes (I never bought the simple first purées but the complete meat, fish or vegetarian meals). It was a relief to see her eat and it's also been convenient during the summer when I've wanted to be outdoors instead of inside cooking. But now when she's a very good eater and the post-summer routine is back it feels like a good time to start making my own food. I have also grown tired of constantly carrying home jars from the shop and also seeing how much glass it generates (though we recycle, I know many who don't and that makes me both angry and sad...). I will certainly still buy ready-made food too but I will try to serve more home-made than bought meals. In terms of home-cooked, it's easiest to give her whatever we're having, if it's suitable of course. I used my regular recipe for the spaghetti bolognese but didn't add any salt and pepper (added it when we were eating instead). But soon-to-be 8 months old can eat onion, garlic and herbs!

Isolde was a bit sceptic at first but then munched on as usual. She didn't eat as much as when she eats ready-made food but apparently jar food has a lot of added (unnecessary) water. She drinks water from a sippy cup now so she doesn't necessarily need that much fluid from the food she eats anyway.


First ever attempt at making sour-dough. Will keep you posted on success or failure!


First ever attempt at pickling beets - but I've pickled herring before - but it's not difficult at all, just a bit messy with the red colour.


* Though I don't like the expression "homemaker". Just call it what it is, housewife or stay-at-home-mum, instead of using euphemisms trying to make it a professional category. It's not that I don't think being a stay-at-home parent is hard work but it's not a profession as such.

8 comments:

  1. Vi gjorde också egen puré av vår egen mat. Inte alltid men oftast. Lätt att frysa in också i små portioner och bara ta fram och värma när man behöver!
    Kul att du lagt in rödbetor. Det gjorde jag rätt ofta när jag bodde i Sverige. Rödbetor och gurka! :-) Gott Gott!!!
    Surdeg har jag dock aldrig provat baka. Men det är ju väldigt trendigt nu. ;-)
    Vad stor Isolde blivit också! och så himla söt o go!
    Kram!!

    ReplyDelete
  2. Skönt att Isolde äter så bra nu!

    Berätta om du lyckas med surdegen, mina dör jämt:-(

    ReplyDelete
  3. Oh, spännande med surdegen. Jag har aldrig provat förut men det är ett projekt som ska sättas igång bara vi kommit in med våra egna grejer! Ska bli kul att höra hur det går för dig med den. Lycka till! :)

    Kul att det gick bra med hemlagade maten till Isolde också. Här provar vi ju som sagt fortfarande pureerna, men E vill fortfarande helst ammas. Verkar inte som han fattar att han kan bli mätt på den andra maten. Det är mer som nåt godis. ;) Gröt har varit lite sådär med att få i honom så jag tänkte att det kanske var konsistensen och provade välling istället. Men han vill bara leka med flaskan istället för att äta av den. Han som inte haft problem med den förut. Kände mig lite uppgiven igår och tänkte att ska det aldrig gå att få i honom vanlig mat. Men jag vet ju att till slut kommer det gå, ingen ide att truga heller tycker jag. Vill ju inte göra matstunden till nåt jobbigt. Kanske ska prova vanlig mat istället, som ni gjorde. Alltså nåt med kött eller fisk, för de lite större. Nåja, nog om det.

    Hoppas ni har det bra. Här är riktigt höstruskigt idag, regnigt och grått. Såpass att vi tänt fönsterlamporna och myser lite.
    Sötnosen Isolde! Vad stor hon blivit.
    Kram

    ReplyDelete
  4. Jag lagade i stort sett all barnmat sjalv eftersom jag tyckte att det var sa roligt! Jag investerade i en barnreceptbok som var toppen. Jag brukade kora en rejal batch av olika saker nagon gang i veckan och frysa in. Det kanns lite roligare att se dem ata den mat man sjalv lagat an burkmat aven om burkmaten funkar alldeles utmarkt den ocksa saklart.

    Kul att hon ar bra pa att ata ocksa. Nils och SOfia var bada tva ratt sa petiga som sma.. och ar egentligen fortfarande. Haller pa
    att driva mig till vansinne ... ;-)

    Det dar med surdeg verkar vara riktigt inne?! Hur manga som helst av mina kompisar haller pa att baka eget och jag laste att det tom finns surdegshotel dar man kan lamna in sin surdeg om man ska pa semester och inte har tid att ta hand om den ;-).
    Kram!

    ReplyDelete
  5. Vilken duktig housewife du är!!
    Jag lagade inte så mkt barnmat åt K, måste jag erkänna. BAD MOM, BAD!! ;-)
    Surdeg är verkligen da shit hemma, måste jag säga.
    Det finns ju tom surdegshotell, fniss...
    BRA att Isolde äter så bra!

    ReplyDelete
  6. Hi hi, jag har ju sagt att du är väldigt huslig! Är det någon slags huslighetspanik innan du ska börja jobba igen? Men det dröjer väl än ett tag innan du går tillbaka till jobbet?
    Inlagda rödbetor är så gott!

    ReplyDelete
  7. Saltis - Gjorde egen puré i början men sedan när hon trilskades med maten och det blev ett stressmoment köpte vi burkar och så har vi kört det fram tills nu när jag börjat göra egen. Nu varvar vi lite.

    Jag hade aldrig lagt in rödbetor förut faktiskt men det var ju enkelt som en plätt! Fick godkänt av Peter - smakade som köpt sa han och det var gott betyg tydligen :)

    Känns som surdegstrenden kanske mattas av nu? Annars är jag anti när det blir att alla ska men så gillar jag ju en utmaning så...

    Kram!

    Skolfröken - Ja, det är jätteskönt! Nu äter hon t o m mammas konstiga hemlagade :)

    Degen dog tyvärr men ska prova igen!

    Anki - Det gick inte så bra med degen, den levde en dag men sedan såg det värre ut. Matade och så men tills slut slängde jag den. Nu ska jag prova igen någon dag. Det stod att man ska ha den i 22-26 grader men var i lägenheten har man så varmt?? Får väl ställa den vid ett element när väl värmen sätts på.

    Du har inte fått bassning av BVC här om maten? Känns som de är lite dubbla; man ska helst helamma till de är 6 månader gamla men samtidigt ska man börja med smakportioner vid 4-5 månader så att de äter bra vid 6?? Jag fick ju sluta amma på dagarna för att Isolde skullle börja äta. Kanske något för dig att prova? Det är faktiskt ganska skönt att bara amma morgon och kväll. Men ni borde verkligen prova mat med kött och fisk!

    Isolde får gröt vid 18-19-tiden och sedan ammar jag vid 19:30-20-tiden innan läggdags. Meningen är väl sedan att hon antingen ska gå och lägga sig på bara gröt eller även äta välling. BVC sa dock att välling är egentligen samma sak bara i olika form... Det är ju svårare att borsta tänderna på dem om de somnar när de dricker välling. Får se hur vi gör. Hon har bara fått välling en gång - i måndags - och det var så där, gick inte ner så mycket.

    Isolde har ju inte gillat flaskan men sedan nästan två månader tillbaka dricker hon vatten ur pipmugg och hon kan ju dricka välling så småningom på det sättet också. I början bet hon och gnagde mest på den dock innan hon fattade hur det funkade.

    Kram!

    ReplyDelete
  8. Millan - Vad duktig du var! Jag har i alla fall börjat komma i gång så smått. Men nu gör jag inte en sats och fryser in som jag gjorde med smakportionerna utan nu försöker jag laga mat till oss som även passar henne och så tar jag bort lite och gör 2-3 portioner till henne som jag kyler alt. fryser. Hon verkar inte vara så petig nu så vi får se hur det blir sedan!

    Jag skrev om det där surdegshotellet också men jag tror du redan läst om det någon annanstans? Degen dog som sagt men ska göra nytt försök! Krävs nog flera försök innan man lyckas!

    Kram!

    Annika - Haha, försöker i alla fall! :) Tror surdegstrenden lagt sig lite fast den är ganska seg jämfört med t ex makrontrenden.

    Du förresten, vårt plan från Miami ankommer Dulles kl 12:55 och så går planet hem till Sverige 20:45. Så vi tänkte definitivt försöka oss på ett besök på RTC! Kan man ta taxi från flygplatsen fram och tillbaka tror du? Det är den 30 oktober. Så om du inte har andra planer vore det kul att ses!

    Kram!

    Petra - Jag har nog alltid varit huslig men jag är också lite lat så jag är inte den som lagar mat och bakar varje dag. Har hela tiden haft planer att vara mer huslig under mammaledigheten men det har inte blivit så i den den utsträckningen jag velat så på det sättet är det nog lite stress att hinna med en massa innan jag börjar jobba i mitten av november! :)

    Kram!

    ReplyDelete